Zidul a căzut. Efectele încă se văd | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Zidul a căzut. Efectele încă se văd

Căderea zidului Berlinului a avut efecte care încă se mai văd şi astăzi. Cu toate acestea, cei care trebuiau să înveţe ceva din gestul germanilor nu s-au obosit să înţeleagă ce s-a petrecut în ’89 dintr-un motiv simplu: românii nu gîndesc ca germanii. Am scăpat de comunism în ’89, urmînd efectului de domino creat de căderea zidului, dar nu ştim de ce am făcut-o. A, da! Ca să ne fie mai bine.

Celui de-al doilea Guvern i se pregăteşte căderea. “Majoritatea” se ţine strîns de modelul german, lucru care ne menţine în criză şi în enervare, că doar i-am trimis în Parlament să se înţeleagă pentru noi. Aşadar, joaca aceasta de-a puterea, să vedem cine are controlul, va face ca prezenţa la vot să fie mai mare. Pentru că e singurul mod prin care omul simplu poate spune ce crede. Şi, contrar aşteptărilor, a adunat multe. Aseară am văzut unul dintre “aplaudacii” preşedintelui, dintr-un grup mult plimbat pe la diverse petreceri cîmpeneşti, cum îşi zicea of-ul plin de amărăciune.

Mi-ar fi plăcut să fiu la Berlin cu ocazia acestor festivităţi şi să-l văd pe fostul preşedinte polonez, Lech Walesa, cum porneşte căderea zidului. Totuşi, gestul poate părea ciudat. Cît am fost în Berlin şi am vizitat monumentele dedicate evreilor, am auzit şi ideea că germanii au ridicat memoriale şi locuri de jertfă pentru că vor iertare pentru ce au făcut în trecut. Şi faptul că fostul preşedinte polonez a împins prima piesă de domino poate întări această idee.

În România, în ’89, efectul s-a simţit o lună mai tîrziu, în decembrie. Va fi şi anul acesta la fel. Însă, ceva mă afce să cred că nu vom sărbători precum germanii… Asta în cazul în care ne-am maturizat între timp. Vedem pe 22 noiembrie. :)

Recomandă articolul:

  


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons