Visul lui Adalbert | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Visul lui Adalbert

22 May 2012
Etichete:

Pe 8 mai 1986 România era entuziasmată de 2 lucruri (bine, de unul mai mult decât de celălalt): Steaua câștigase Cupa Campionilor Europeni la Sevilla, iar Partidul Comunist Român era în sărbătoare. Nu pentru steliști, ci pentru aniversarea comunismului. Trecuseră mai puțin de două săptămâni de la explozia de la Cernobâl, iar lui Iulică Ploscaru (Gabriel Spahiu) îi păsa doar de video-ul său, de meci și de filmele pe care avea să le prezinte la festivitatea partidului.

Visul lui Adalbert” vine ca o ironie asupra vremurilor apuse, iar fazele tip (Iulică ștergând geamul Daciei înăuntru, sau alergătura necesară de fiecare dată când trebuie pornită mașina; video-ul purtat cu sfințenie etc) sunt introduse natural, ceea ce face să ne amuzăm mai tare. Gabriel Achim a pus cap la cap un film reușit, o comedie neagră care nu ne duce în nostalgie, exceptând succesul Stelei, și care e o frântură de realitate comunistă, așa cum era ea: o povară pe de o parte, și amuzantă pe de alta.

Finalul e neașteptat, dar vă las să îl descoperiți în sala de cinema. Deși e tragic, te lasă cu un zâmbet șters în colțul gurii. În fond, Visul lui Adalbert e inspirat din fapte reale…

Era să uit… mergeţi la cinema!

Recomandă articolul:

  


Comentarii

Trackbacks

  1. Noaptea Albă a Filmului Românesc 2012 « GeorgeToma.ro | Comunicare și Industrii Creative


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons