Viață cu sens și valori cardinale. Despre rolul nostru și modul de a fi

Am un podcast pe care îl tot ascult repetitiv atunci când pare că uit lucruri (uit cam des, așa ca e o ancoră bună). Este una dintre discuțiile care te provoacă și te fac să te gândești mai mult la tine. E publicat acum trei ani, dar e actual și atemporal: La Bani Mărunți – Trăsăturile psihologice distinctive ale românilor și sfaturi pentru o viață fericită. Cu Daniel David și lonuț Stanimir.

Întrebările de la care pornește totul, pentru mine, sunt pe la mijlocul discuției (min 11:40): “Care sunt valorile tale cardinale?” urmată de “Ce înseamnă viață trăită cu sens?”. Și mai departe lanțul de întrebări continuă: Cum le integrezi în ceea ce faci? Care sunt lucrurile pe care le faci și care te duc către acele valori?

Teoretic, întrebările ar trebui să aibă răspunsuri rapide, care vin natural. Dar, dacă nu te gândești la ele și nu le acorzi un timp de reflecție, nu vei ști nici să le înțelegi/integrezi în interacțiuni și să arăți că le porți cu tine peste tot.

Cu siguranță, setul de valori al fiecăruia diferă. Dar, cunoașterea valorilor oferă un ghidaj spre decizii mai conștiente, spre o liniște necesară.


Mie mi-a luat aproape jumătate de an să pun valorile pe hârtie și încă trei-patru luni să le pot pune aici, pe blog:

Sunt George și cred în simplitate, eficiență, creativitate și în bunătatea fiecăruia.

Valorile mele cardinale

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *