Usturoi, un film cu savoare | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Usturoi, un film cu savoare

12 Jul 2014
Etichete: , , ,

Recunosc, nu am fost până acum la Cluj, să iau orașul la pas. O singură dată am pus piciorul acolo, în aeroport, după care am urcat într-un microbuz și dus am fost spre alt județ. Însă, de atunci îmi tot propun ca măcar un weekend să cutreier pe acolo. Iar când am văzut cum arată Clujul în filmul “Usturoi”… luna asta tot mă duc pe acolo.

Sinopsis
Usturoi” e un film independent – o coproducție româno-americană – produs și scris de Radu Băzăvan (groparu.ro) și regizat de Lucian Alexandrescu. Este povestea a două familii de etnie romă, rivalii Ceapă și Usturoi, și a năzbâtiilor pe care Eremia, mezinul familiei Ceapă, le face împreună cu prietenul lui, Nicușor. Cei doi vor să adune bani foarte repede pentru a-l ajuta pe fratele lui Eremia să se însoare cu fata lui Usturoi. Și le vine ideea de a se face actori, pentru că “ei au bani și se lăfăie în piscină toată ziua, cu fete frumoase”. Așa că ajung la Hollywood, “sau Cluj, că e tot una”. Finalul îi prinde într-o mașină de poliție, unde află un secret bine păzit, care îi va ajuta să facă posibilă unirea dintre cele două familii.

Filmul are multe ironii subtile, iar povestea e construită frumos. La început pare un documentar, însă începi să îți dai seama de ficțiune și să apreciezi modul ingenios de construcție al poveștii. Nu are pauze în care să te plictisești, iar trecerea de la un fir epic la altul e insesizabilă. Te ține pe scaun cu zâmbetul în colțul gurii, în așteptarea următoarei situații comice, care vine, într-un fel, natural și datorită actorilor. Cu atât mai mult de lăudat modul în care aceștia joacă, după ce afli că Eremia (Darius Stoica – 10 ani) este de fapt violonist, și are câștigate câteva concursuri muzicale, iar Nicușor (Sebastian Țopan – 12 ani) este premiat în cadrul unor concursuri de teatru școlar. Iar apoi, Usturoi este Tibor Kovacs, interpret de muzică tradițională romani în Zalău, bucătarul din film este chiar bucătar în același oraș, un alt personaj este ghid în Zalău, Nasu’ din tren este Gabriel Oană (Gaben.ro), iar in film mai apar Alina Crâncău și Răzvan Dragoș (TvDeCe.ro) și Adrian Hădean (adihadean.ro) etc. Și, se pare, filmările au fost la fel de amuzate.

Imaginea e de bună calitate, dovadă că filmările din Cluj m-au convins că orașul trebuie luat la pas, neapărat. S-a mers pe cadre luminoase, clare, pentru a întări ideea de documentar și autenticitate a poveștii. Iar scopul a fost atins. Mai mult, coloana sonoră vă va binedispune.

Pe scurt, “Usturoi” e un film care merită văzut în cinema. E diferit de comediile românești făcute până acum și veți trece ușor peste unele lucruri care apar inevitabil la un film independent. A fost vizionat cu sala plină la TIFF, unde a fost lansat anul trecut, dar și la București, unde a avut premieră săptămâna aceasta cu ajutorul echipei Revistei BIZ. E savuros, și merită să intre în programul cinematografelor. Din câte am înțeles, se poartă discuții să se întâmple cât de curând, așa că mai bine să fiți atenți când va mai rula, să nu pierdeți aventura celor doi copii.

Era să uit… mergeți la cinema!

Recomandă articolul:

  


Comentarii

Trackbacks

  1. Cronica filmului Usturoi (2014) de Lucian Alexandrescu | DISCERNE


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons