Turn off the Lights – despre cât de greu este să revii în lume | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Turn off the Lights – despre cât de greu este să revii în lume

Trei destine care pornesc din același loc și continuă diferit pe parcursul a 77 de minute. Trei oameni pentru care revenirea în lumea ”de afară” e dificilă. Turn off the Lights îi urmărește pe Alexandru Mititelu, Papan Chilibar şi Gyani Versace în încercarea lor de a se reintegra după eliberarea din închisoare. Documentarul, regizat de Ivana Mladenovic, îți dă posibiliatea de a vedea dincolo de jocul pe care aceștia îl fac în fața camerei. De remarcat încrederea pe care Ivana a câștigat-o din partea băieților, un plus pentru film, care reușește să surprindă prin naturalețea cu care fiecare dintre cei trei își prezință viața.

Regrete, deziluzii, dezamăgire, bucurie, opulență, regăsite, teamă, depresie… pe toate le regăsim pe fețele lor. Filmul doar ni le arată, fără să ducă povestea foarte departe. Iar dozajul e potrivit. Scopul nu e să analizeze, ci să arate. Cu toate că, discuția finală cu Alex vine ca o invitație pentru privitor să îl studieze și să tragă singur concluzia asupra modului în care acesta se raportează la fapta sa.

Filmul nu își propune să schițeze o imagine a societății rome, deși au fost voci care l-au perceput ca întărind stereotipurile despre etnie. Însă poveștile celor trei băieți trec dincolo de acest lucru, și sunt construite cu găndul de a arăta cât de greu este să revii în lune. Într-o lume pe care ai lăsat-o, conștient, cu ani buni în urmă, și în care trebuie din nou să construiești.

Documentarul Turn off the Lights a avut premiera în România la Festivalul Filmului European.

Era să uit… mergeţi la cinema!

Recomandă articolul:

  


Tu ce crezi?



Twitter

Facebook

Instagram



Copyright

Licenţa Creative Commons