Toată lumea din familia noastră | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Toată lumea din familia noastră

8 Apr 2012
Etichete:
Toată lumea din familia noastră
 

Radu Jude încearcă ruptura de cinematografia românească, așa cum era ea percepută până mai ieri. Încearcă să o ducă mai departe, să o facă să evolueze. În mare, îi iese. Are o poveste bine spusă de niște actori expresivi care reușesc să transmită emoția pe care regizorul a vrut să o simtă privitorul.

Toată lumea din familia noastră este construit cu gândul la reacțiile celui care îl urmărește. E joaca echipei de filmare cu sentimentele publicului, în timp ce situațiile și personajele sunt mutate în așa fel încât drama să se pregătească subtil, iar tensiunea să crească treptat.

Şerban Pavlu (tatăl), Mihaela Sîrbu (mama), Gabriel Spahiu (noul prieten al mamei) şi Sofia Nicolaescu (fetița, aflată la primul rol la numai 7 ani), sunt, alături de Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, actorii pe care Radu Jude a mizat cănd a creat filmul. O distribuție complementară, care nu numai că aduce filmul într-un spațiu real și veridic, dar reușește să facă din el ceva mai mult, o reflectare asupra modului în care conflictele familiale sunt privite la români. Aș adăuga astfel Toată lumea din familia noastră la arhiva de istorie comportamentală a românilor.

De remarcat jocul Sofiei, care reușește să rămână inocentă la toate asalturile și violențele conjugale la care ia parte, cu o tărie de caracter care o face imună la scenele filmate și care îi dă puterea de a delimita ce e bun și ce e rău. Un mare plus pentru echipa de filmare, care a reușit să lucreze, în condiții nu tocmai ușoare, cu un copil de 7 ani.

Toată lumea din familia noastră e interesant tocmai pentru că aduce un suflu nou cinematografiei românești și o face să evolueze. E un pas înainte care va ajuta generațiile viitoare de cineaști să își ia repere potrivite.

Era să uit… mergeţi la cinema!

Recomandă articolul:

  


Comentarii

Trackbacks

  1. Noaptea Albă a Filmelor Românești 2012 « GeorgeToma.ro | Comunicare și Industrii Creative


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons