Sunt o babă comunistă | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Sunt o babă comunistă

30 Aug 2013
Etichete:
Sunt o babă comunistă
 

Am terminat de citit cartea scrisă de Dan Lungu cu fix două săptămâni înainte de a vedea filmul. Cele două povești au direcții diferite, fapt asumat de regizorul Stere Gulea, care a declarat la proiecția de la Iași că ”s-a depărtat de carte, dar nu a trădat-o”. În fond, de ce să nu recunoaștem, filmul trebuie să aducă public în cinematografe, și are nevoie de altă dinamică, diferită de cea din roman. Iar ”Sunt o babă comunistă”, produs în studiourile Media Pro, are elemente care să îl apropie de public, în ”stilul Pro”. Până să prindă forma actuală, ”negocierile” pe scenariu s-au purtat timp de trei ani.

Echipa Moromeții – regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și actrița Luminița Gheorghiu – s-a reunit la aproape 25 de ani pentru a rememora acele clipe cu ajutorul acestui film. Flash-back-urile din ”Sunt o babă comunistă” sunt scene parcă rupte de lângă Moromete și îți dau senzația că îl vezi pe Nicolae alergănd prin curte, prin amintirile Emiliei. Nu sunt ruperi de ritm, și sunt integrate cursiv în derularea filmului.

Un plus la capitolul imagine, pentru că ”Sunt o babă comunistă” se vede foarte bine în cinema. Ocazie numai bună să apreciezi și mai mult jocul lui Marian Râlea. Mi se pare că a scăpat de imaginea Magicianului, iar pentru mine transformarea lui a început din 2011 – Din dragoste cu cele mai bune intenții, a continuat cu Domestic (2012) și s-a desăvârșit acum. Sper să continue să joace astfel de roluri blânde, pentru că i se potrivesc. Pe mine m-a cucerit.

”Sunt o babă cumunistă” e despre nostalgia unui regim care a făcut bine pentru unii și rău pentru alții. E despre Emilia care încearcă să reînvie un trecut în care a dus-o bine, și Alice (Ana Ularu), fiica ei, care fuge cât mai departe de țară tocmai din cauza acelor vremuri, şi despre Ţucu (Marian Râlea), prins între cele două lumi. E despre sacrificiu, alegeri și resemnare. E despre unii dintre noi, e actual și e un exemplu de solidaritate în familie. Culmea, solidaritate învățată în comunism.

Sinopsis:
Viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Statele Unite, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Părinţii fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, aşa că sunt dispuşi la orice sacrificiu pentru ca viitoare familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic.
Sursa: Cinemagia.ro

Era să uit… mergeţi la cinema!

Recomandă articolul:

  


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons