Social Media bazată pe libertate de exprimare | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Social Media bazată pe libertate de exprimare

Social Media bazată pe libertate de exprimare
 

La nivelul EU (28) suntem a 8-a țară ca număr de persoane cu acces la internet (la 31 dec 2013). În lume, suntem în prima jumătate (locul 92 la finalul lui 2013, din 228 de țări, confom ITU). Cifrele din social media arată că suntem conectați și suntem early-adopters, iar blogosfera noastră e printre cele mai dezvoltate din regiune. Părem ok, cel puțin din exterior.

Dincolo de campanii creative pe bloguri, în ultimii doi-trei ani s-a conturat și format și la noi jurnalismul cetățenesc, cu o mai mare vizibilitate în perioadele de tensiune stradală. Social Media e un mediu facil pentru răspândirea informațiilor de orice tip, iar pentru că mediul ăsta e despre oameni, știrile care ne afectează viața în mod direct au parte de o atenție sporită. Și le share-urim fără să punem la îndoială sursa – uite o problemă care nu se rezolvă ușor, credibilitatea sursei în SM.

Revenind la blogosferă, vă propun mai jos un scurt documentar despre începuturile blogurilor în Cuba, unde accesul la internet este limitat, iar bloggerii scriu, de cele mai multe ori, pentru extern. Însă, după cum veți vedea, încep să capete o voce. Al doilea video e o prezentare TED, despre Media Ninja, un grup de voluntari înarmați cu smartphone-uri care acoperă live prin streaming video diferite manifestații din Brazilia.

Privind video-urile de mai jos ar trebui să rămânem cu o concluzie: Social Media e despre libertatea de exprimare, despre informații transmise. Sunt un fan al jurnalismului cetățenesc. E benefic, util și palpitant (mai ales dacă derivă din cel de investigație). Dar al celui făcut onest, fără interese ascunse. De aceea e bine să ne obișnuim să facem un pas în plus și să verificăm întotdeauna sursele informațiilor pe care le primim.

Recomandă articolul:

  


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons