Regăsirea unui tată fantomă | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Regăsirea unui tată fantomă

5 Mar 2012
Etichete:

Debutul regizoral al lui Lucian Georgescu, Tatăl Fantomă, este o aglomerare de genuri. A vrut, parcă, să  le încerce pe toate şi nu a reuşit să îl găsească pe cel care i se potriveşte. A făcut-o însă într-o companie selectă, cu Marcel Iureş, Mihaela Sârbu, Mihai Constantin, Victor Rebengiuc şi alţi actori cu experienţă.

Tatăl Fantomă urmăreşte o poveste de regăsire a trecutului personajului principal Robert Traum (Marcel Iureş) care, ajutat de o funcţionară din Bucovina – Tania (Mihaela Sârbu), descoperă rădăcinile familiei sale. O poveste bazată pe un volum de povestiri autobiografice scris de Barry Gifford, unul dintre scenariştii filmului, alături de regizor.

Promovat ca un road-movie şi ca o comedie romantică, filmul aglomerează şi dramă şi suspans, dar şi ceva fantastic (în visul lui Traum). Problema este dozajul genurilor care sunt exploatate pe rând, fără a le putea suprapune. Dar firul poveştii te ţine aproape de acţiune. Cred că filmul stă în jocul actorilor, în scenariu şi foarte puţin în regie. Nu pentru că alegerile ar fi fost neinspirate, ci pentru că modul în care ești condus prin film, ca spectator, e puțin debusolant.

E plăcut să vezi cum relația personajelor interpretate de Marcel Iureș și Mihaela Sârbu se apropie și se transformă în ceva mai mult decât simplul ajutor oferit de Tania din răzbunare față de iubitul posesiv. E plăcut să vezi atâtea nume mari jucând împreună. Însă, e neplăcut să vezi unele scene montate în grabă sau cadre în plus folosite pentru a muta atenția și pe alte personaje.

Dar, per ansamblu, filmul e salvat de actori, coloană sonoră și imagine. E de văzut, măcar pentru a te bucura de o poveste originală în peisajul cinematografic românesc și de a pleca de la cinematograf cu un zâmbet uitat în colțul gurii, generat de situații tipic românești.

Era să uit… mergeți la cinema!

Recomandă articolul:

  


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons