Prima zi de NexTFestival | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Prima zi de NexTFestival

28 Mar 2012

Aglaée

Am ajuns în prima zi a Festivalului Internațional de Film NexT puțin înainte de proiecțiile din partea I a competiției. Și s-a început cu ceea ce mulți cred că se va afla pe shortlist-ul din care se va alege câștigătorul: scurtmetrajul Aglaée, regizat în 2010 de Rudi Rosenberg. Povestea unor adolescenți aflați pentru prima dată în fața unor situații stânjenitoare, a unui băiat căpos care se îndrăgostește de fata pe care la început o disprețuiește. Este un film construit pe baza unor personaje bine definite și care prezintă situațiile așa cum sunt, fără cosmetizări sau ocolișuri; e sincer cu privitorul. A fost singurul film din calupul văzut în prima seară care cred că are șanse reale la un premiu.

Pe lângă Aglaée, au fost însă și alte scurtmetraje demne de luat în seamă.

Proba, regizat de Eti Tsicko, Israel, un film puțin ciudat din punct de vedere al construcției și modului de filmare. Dar, după cum a spus regizoarea după proiecții, a avut în intenție ruperea ritmului în timpul vizionării. Asta pentru că prima jumătate a filmului unul dintre personaje se află în spatele camerei. O mânuiește și se joacă cu zoom-ul. Din momentul în care trece în fața ei, intervin alte tehnici de filmare și de montaj, rupte parcă din altă peliculă. Dar twist-ul de situație a existat în film, ceea ce l-a făcut să fie, totuși, simpatic.

Secvențe. 8 clipe regizate de oameni diferiți și unite sub o singură umbrelă. Teme diferite, dar toate pregătite în așa fel încât să te facă ori să râzi, ori să rămâi uimit.

O mie de lucruri în comun, scurtmetrajul regizat de Sarra Tsorakidis, singura prezență românească din acest calup a fost și nu prea a fost… Povestea care s-a învârtit în jurul unui grup de prieteni aflați în vacanță într-un loc izolat pe un munte, și care se destramă când apare un străin care îi face să pună la îndoială prietenia dintre ei, mi s-a părut puțin lungită. Dar filmul a prins în sală.

Am avut parte și de o animație, Zi înstelată, care însă nu m-a convins la nivel de poveste, chiar dacă din punct de vedere al realizării a fost ok. Ultimul scurtmetraj vizionat a fost Putere!, regizat de Christina Ebelt și Mischa Leinkauf. Un film despre un grup de antreprenori germani care urmează un curs de coaching pentru a căpăta încredere în forțele lor de a-și vinde produsele. Un scurtmetraj care iese în evidență prin modul de abordare al subiectului și prin replicile și intrigile construite.

Cinema Scala a fost o gazdă primitoare, însă sunetul filmelor s-a auzit foarte tare în unele momente de tensiune, lucru care cred că va fi remediat, cu siguranță. În final, vă las cu o secvență din Aglaée.

Era să uit… mergeţi la cinema!

Recomandă articolul:

  


Comentarii

Trackbacks

  1. Începe Festivalul Internațional de Film NexT « George Toma – Comunicare și Industrii Creative
  2. Competiție III la NexTFestival « George Toma – Comunicare și Industrii Creative
  3. WARM UP NexT 2013: filmele câştigătoare NexT 2012 « GeorgeToma.ro | Comunicare și Industrii Creative


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons