Luís Guerreiro, chitara portugheză din cele mai frumoase fado-uri | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Luís Guerreiro, chitara portugheză din cele mai frumoase fado-uri

Pe lângă vocile extraordinare ale fadiștilor, versurile pline de saudades, cântecul portughez mai are ceva cu care te cucerește: chitara. Nu e una obișnuită, ci la mijloc între chitara clasică și mandolină. Are niște sunete deosebite și nu poți percepe fado-ul fără ea.

Fadiștii păstrează tradiția pornită la început în Casele de Fado din cartierul Alfama, Lisabona, și în orice împrejurare cântă acompaniați de cel puțin doi chitariști: unul cu o chitară acustică, iar altul cu chitara portugheză. Nu îl desconsider pe cel cu chitara obișnuită – să o numim așa în contextul ăsta – dar prima ”voce” o are cel cu chitara portugheză.

Iar dintre aceștia, unul dintre cei mai buni chitariști în prezent este Luís Guerreiro. A cântat alături de Maria Amélia Proença, Celeste Rodrigues – sora Amália Rodrigues, și mai nou Mariza. E absolut minunat să îi asculți solo-urile de chitară din timpul melodiilor.

A început să cânte la 10 ani și mai târziua a învășat tehnicile fado-ului de la António Parreira, unul dintre cei care a acompaniat-o pe Amália Rodrigues. Din 2001 a început colaborarea cu Mariza, iar peste 11 ani a însoțit-o la fiecare concert. Din 2012 o acompaniază pe Carminho. Cu siguranță l-ați văzut în clipul Perdóname, unde portugheza cântă împreună cu Pablo Alborán.

Acum însă vă propun un concert: Mariza – Concerto em Lisboa, unul dintre cele mai frumoase reprezentații ale Marizei împreună cu Orchestra Sinfonietta de Lisboa și cei doi chitariști: Luís Guerreiro, chitara portugheză și António Neto, chitara acustică.

Recomandă articolul:

  


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons