Facebook e spațiu public. Te sperie? | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Facebook e spațiu public. Te sperie?

Facebook e spațiu public. Te sperie?
 

Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție din România a dat un verdict irevocabil: ”Profilul personal de Facebook, chiar dacă este accesibil unui număr restrâns de persoane, constituie spațiu public, și nu privat”. Decizia vine să întărească hotărârea Curții de Apel Târgu Mureș, care spusese asta în 2013, când amendase un oficial român pentru afirmații discriminatorii.

Semnale au venit încă din 2010 în direcția asta, când în Statele Unite Curtea Supremă a amendat și condamnat la trei ani jumătate de închisoare un om pentru că postase pe pagina lui de Facebook versuri care instigau la violență, și le dedicase fostei lui soții. Mai mult, ieri, un tribunal din Franța a decis suspendarea permiselor de conducere timp de o lună pentru 15 persoane care dezvăluiau într-un grup pe Facebook amplasarea radarelor poliției rutiere. Opt dintre ei sunt acuzați și de ultraj, după ce au insultat pe Facebook jandarmii. Motivul: cei sancționați se fac vinovați de sustragere de la constatarea infracțiunilor rutiere.

Dacă încă nu v-au pus pe gânduri cele trei cazuri de mai sus, nu știu ce mai așteptați. E momentul să luăm în serios unele lucruri. Mediul de comunicare e încă tânăr, iar reglementările vin pe parcurs. Cu siguranță nu vor trece cele absurde, dar o asumare a celor rostite e necesară și, în fond, e de bun simț să îți asumi responsabilitatea pentru cele spuse.

De aceea avem situații în care angajații sunt puși pe liber din cauza celor postate în Social Media, pe Facebook sau Twitter. Cu așa brand ambasadori nu va dori nimeni să se asocieze. Iar anul viitor, în lumina celor deja întâmplate și decise, vom vedea, în cazul companiilor, mai multă activitate și prudență pe zona de brand ambasadori interni.

În final, o întrebare, din curiozitate: Câți dintre voi vă lăsați profilul nesupravegheat la birou, când plecați în pauză?

Recomandă articolul:

  


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons