Din dragoste cu cele mai bune intenții | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Din dragoste cu cele mai bune intenții

9 Nov 2011
Etichete:

E greu să scrii despre tine. Să faci un film care să aibă în centru un episod din viaţa ta poate fi la fel de dificil. Dar Adrian Sitaru se achită foarte bine de această sarcină la care a pornit la drum alături de Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Marian Râlea, Alina Grigore ş.a.m.d. Din dragoste cu cele mai bune intenţii reuşeşte să surprindă o stare pe care cred că am avea-o cu toţii într-o situaţie asemănătoare.

Sinopsis:
Din dragoste cu cele mai bune intenţii” spune povestea lui Alex (Bogdan Dumitrache), un personaj destul de nevrotic. După ce mama lui (Nataşa Raab) este internată în spital în urma unui accident vascular cerebral, viața lui Alex iese de pe făgașul normal. La spital, Alex se găsește prins într-un spectacol burlesc plin de personaje neașteptate și evenimente surprinzătoare. Încercând să gestioneze situația ținând cont de sfaturile tuturor celor din jurul lui, el își imaginează noi scenarii în care mama lui ar putea fi rănită. În timp ce aceasta pare să se simtă bine, Alex face o serie de greșeli și totul din dragoste, cu cele mai bune intenții.

Alex nu e diferit de mulţi dintre noi. Acţionează sub un impuls sentimental, ceea ce îl face să nu-şi calculeze foarte bine acţiunile. Le face instinctiv, exagerează. Dar nu poate obţine controlul pe care şi-l doreşte. Lucru care îl macină şi din pricina căruia va face unele greşeli. Toate involuntare, cu cele mai bune intenţii.

Situaţiile comice te scot din atmosfera dramatică a filmului şi te apropie mai mult de personaje. Jocul actorilor e deosebit iar modul în care acţiunea zboară de la unul la altul te face să descoperi perspective noi ale poveştii.

Modul de filmare, Point of View Shot – POV – din perspectiva unui personaj, transformă publicul în actor pasiv al filmului. Ne aflăm în mijlocul acţiunii, dar doar ca observatori. E o abordare inedită, experimentată de mine pentru prima dată. Firul poveştii este urmărit prin perspectiva tatălui, mamei, prietenei, ale colegelor de salon, mai puţin prin cei ai lui Alex. Lucru de înţeles, atât timp cât drama este centrată pe el şi nu pe alte personaje.

După vizionare, după ce punem cap la cap scenele, realizăm unele situaţii tip cu care încă ne confruntăm. Oameni care ne vor binele şi ne povestesc cum că “au şi ei prieteni care au avut aceeaşi boală“, atenţiile pe care le punem voit în buzunarele asistentelor, căutarea pe care o facem pe internet pentru a fi pregătiţi în discuţiile cu doctorii, telefoanele date prietenilor doctori pentru clarificarea anumitor termeni. Lucruri normale, dar care făcute cu grabă duc exact la greşelile lui Alex.

Din dragoste cu cele mai bune intenţii e un film bun, diferit de ultimele filme româneşti pe care le-am văzut. E o încântare să vezi că scenariul poate fi scris bine, evitând clişee şi introducând elemente care să dea culoare poveştii, că regia e bine făcută iar cadrele lungi, filmate POV, sunt bine dozate atât la nivel de compoziţie, cât şi de durată.

Filmul a fost premiat la Festivalul de Film de la Locarno de două ori: Premiul pentru cea mai bună regie şi premiul pentru cel mai bun actor, Bogdan Dumitrache.

Era să uit… mergeţi la cinema!

Recomandă articolul:

  


Comentarii

Trackbacks

  1. Noaptea Albă a Filmului Românesc 2012 « GeorgeToma.ro | Comunicare și Industrii Creative
  2. Sunt o babă comunistă « GeorgeToma.ro | Comunicare și Industrii Creative


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons