Decât că vreau România vorbită puţin mai curată | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Decât că vreau România vorbită puţin mai curată

9 Jun 2011
Etichete: ,

Decât că îmi place ultima campanie lansată de Radio Guerrilla, şi anume cea cu vorbitul limbii române ca un român – Româna de România, gen. Pentru că, sincer, m-am săturat şi eu, ca şi voi probabil, să corectez de prea multe ori oamenii care încurcă “din cauza/datorită”, “decât/numai”, “deci/fără deci”. Mi s-au zbârcit urechile la auzul unor vorbe care, vorba aia, dor. Şi de care nu ştiu cum să-i scap şi pe confraţii noştrii, nu zic de unde – altă vorbă, sunt printre noi (sic!) – că mă gândesc că pe ei îi doare mai tare dar, săracii, nu pot spune că-s prea mândri şi orgolioşi, şi atunci se manifestă aşa, ca un anumit gen.

Decât? Româna de România. by eliberadio

Decât că l-am ascultat pe povestitor recitând din poet. Poet ce s-ar bucura enorm dacă ar şti că versurile-i sunt cunoscute de tot românul. Român ce nu i-ar păsa dacă poetul l-ar lua cu el pe povestitor fiindcă i-a stâlcit poezia, datorită situaţiei limbii ce a ajuns să fie înţeleasă de român doar dacă e vorbită ca în vorbire. Adică direct, pe şleau. Gen. Gen care e neutru. Ca Elveţia. Că nimeni nu vrea vărsare.

Campania e lăudabilă şi mă declar un susţinător necondiţionat al iniţiativei de gen. E bine să scoatem în evidenţă greşelile de vorbire şi să le marketăm, decât (ioi, l-am folosit corect) să ne trezim peste un an sau doi că au devenit regulă într-un nou dicţionar.

Aşa că, hai să vorbim corect şi să luăm fiecare câte un cuvânt în braţe. Nu pe “Nu”, ci un cuvânt care să ne definească, să ne convină. Ce frumos zice Radu Muntean:

Frumos. Adoptă un cuvânt. Româna de România. by eliberadio

Recomandă articolul:

  


Comentarii

1. lucian fotograf | 13 Jun 2011 | 20:09:51

Superbe ….aceste chestii ma mir ca se mai gandeste cineva si al stramoseasca limba romana…bravo…sustin initiativa!

2. Incaltaminte | 21 Jul 2011 | 11:28:38

Si eu sunt deacord cu acest proiect. Cel mai important este sa vorbim corect si sa scriem corect. Sunt lucruri esentiale, si suntem judecati dupa aceste aspecte.Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons