Crulic – Drumul spre dincolo de tipare | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Crulic – Drumul spre dincolo de tipare

29 Feb 2012
Etichete:

La Noul Cinematograf al Regizorului Român, sfârşitul trecut de săptămână a fost dedicat filmelor din cadrul ASTRA Film Festival Sibiu. Ocazie numai bună să vedem Crulic – Drumul spre dincolo, un documentar animat, co-producţie româno-poloneză.

Claudiu Crulic, dorohoian de-al nostru plecat la muncă în Polonia şi întors în ţară cu Mercedesul. În sicriu. Acuzat pe nedrept şi abandonat în închisoare. Motivul demisiei de onoare a fostului ministru de externe Adrian Cioroianu. Crulic, “iepurele” – traducerea cuvântului din poloneză.

Deşi ai crede că un film animat nu poate fi dramatic, Anca Damian reuşeşte, prin vocea lui Vlad Ivanov, să redea povestea tristă a abandonării lui Crulic. O înşiruire de fapte care din moment în moment te scoate din poveste şi îţi dă în moalele capului cu întrebări de genul: “Te-ai gândit ultima dată când ţi-ai făcut poze că pot fi ultimele?” Apoi se revine la subiect. La Crulic. La drama povestită de el, presărată cu umor negru.

Documentarul e construit în aşa fel încât cei care abia află de caz să se lămurească încă din primele 10 – 20 de minute şi să rămână până la final. Nararea lui Vlad Ivanov, cu accent moldovenesc, însufleţeşte acţiunea şi o aduce mai aproape de privitori.

Imaginea e deosebită, cadrele alese bine, iar desenele şi modul în care sunt construite planurile sunt inedite pentru publicul român. Alternarea cadrelor desenate cu cele filmate şi retuşate este sesizabilă, în unele secvenţe adaptarea la grafica filmului limitâdu-se la adăugarea de elemente grafice peste imaginile post-procesate digital. Pentru coerenţă acest lucru poate dăuna. Însă Crulic îşi atinge scopul şi nu te lasă cu întrebări fără răspuns referitoare la caz. Îţi arată şi deznodământul, dincolo de dispariţie, prin intermediul jurnalelor de ştiri.

Crulic – Drumul spre dincolo te duce spre un alt tip de documentar, altfel decât cel cu care eram obişnuiţi până acum. Îţi pune în mişcare conştiinţa, te face să te gândeşti la cei de lângă tine şi te face să simpatizezi cu românul nostru abandonat de toţi în sistemul de detenţie polonez. Filmul face ceea ce era programat să facă, o dată ce Crulic are cui i se destăinui.

Era să uit… mergeţi la cinema!

Recomandă articolul:

  


Comentarii

Trackbacks

  1. Noaptea Albă a Filmului Românesc 2012 « GeorgeToma.ro | Comunicare și Industrii Creative


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons