Competiție III la NexTFestival | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Competiție III la NexTFestival

30 Mar 2012

Junior

Sesiunea a treia din competiția Festivalului Internațional de Film NexT mi s-a părut a fi mai animată decât prima. Poate și pentru că filmele au fost echilibrate ca valoare și calupul a cuprins teme diverse. Îmi pare rău că nu am ajuns la seminariile din timpul zilei, în special la Masterclass-ul de actorie ținut de Gabriel Spahiu, dar poate reușesc zilele următoare să vorbesc cu dumnealui.

Am pornit cu două ținte precise: Hello Kitty, scurtmetraj românesc regizat de Millo Simulov, despre care auzisem numai de bine și unul din cele două filme portugheze din competiție, O Inferno, care nu m-a impresionat din punct de vedere al realizării. Dar să luăm pe rând câteva filme, pentru că am avut parte de surprize, în sensul bun, și din partea celorlalte scurtmetraje.

În intimitate. O dramă care pare că nu aduce nimic nou în dialogul de fațadă dintre personajele preudo-intelectuale până nu capătă o latură socială. Moment în care perspectiva se schimbă brusc, iar centrul atenției se mută de pe un personaj pe altul. E o întoarcere de situație cu un puternic efect emoțional: bărbatul, care la început este sărbătorit pentru noul său succes literar, își bate soția pentru că aceasta nu știe că trebuie să tacă la semnalul lui.

Hello Kitty. Modul în care e filmat te atrage imediat, iar cea mai frecventă întrebare pe care regizorul o primește e ”Cum ai trecut camera prin poartă?”, pentru că secvența e lungă (câteva minute), și totul merge cursiv. Ei bine, după cum a explicat în sesiunea de întrebări, poarta a fost înlocuită și ”pregătită” în așa fel încât magia să aibă loc. Filmul are o imagine foarte bună și un sunet editat în post-producție foarte bine lucrat. Povestea e simplă, inspirată din experiențele personale ale regizorului, dar elementele care o compun sunt cele care îi dau savoare. Scurtmetrajul te ține în tensiune, datorită mișcărilor camerei, și te poartă încet spre finalul tragic, deja conturat de pe la jumătatea lui.

Junior. Filmul are referințe horror, dar e drama adolescentină a unei fete care se redescoperă. Povestea te atrage și te ține alături de Justine/Junior, fata băiețoasă care își arată feminitatea și și-o acceptă cu greu. Este un film bine construit care va reuși să vă impresioneze, în cazul în care veți vrea să îl vedeți.

Lacrima. Poate povestea nu vă va atrage, însă scurtmetrajul german este filmat în stil Point Of View. Cel mai interesant este că directorul de imagine a filmat întregul film cu camera montată pe capul său. Este povestea unui tânăr bătut de o bandă care se răzbună împușcându-și rivalul. Vedem totul din perspectiva lui iar în final, după ce este acceptat și marcat printr-un tatuaj-lacrimă de către noii lui camarazi, îl vedem în oglindă. Pentru a se menține tehnica de filmare el a fost amplasat în spatele celui care purta pe cap camera.

Cu NexT Festival mă mai întâlnesc abia sâmbătă la gala de încheiere și la proiecția filmelor premiate. Era să uit… mergeţi la cinema!

Recomandă articolul:

  


Comentarii

Trackbacks

  1. Începe Festivalul Internațional de Film NexT « George Toma – Comunicare și Industrii Creative
  2. WARM UP NexT 2013: filmele câştigătoare NexT 2012 « GeorgeToma.ro | Comunicare și Industrii Creative


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons