Canção de Lisboa | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Canção de Lisboa

Zilele Filmului Portughez, ediţia a IV-a Cântecul Lisabonei a fost primul film din cadrul Zilelor Filmului Portughez 2011. A fost filmul care a deschis seria de 3 producţii alb-negru care au marcat ediţia din acest an, dar şi cel care a deschis o epocă nouă în cinematografia lusitană. În 1933 începea o altă filă în istoria filmului portughez. Deja era filmelor mute apunea, încă din 1927, o dată cu “Cântărețul de jazz” cu Al Jolson în rolul principal – considerat primul film sonor, se depuneau eforturi pentru îmbunătăţirea calităţii înregistrărilor.

Povestea
Vasco este student la medicină în Lisabona, susţinut financiar de mătuşile lui bogate din Trás-os-Montes, pe care le-a minţit, spunându-le că a absolvit facultatea. Tânărul duce o viaţă boemă, preferând petrecerile şi fetele, în special pe Alice, o croitoreasă din cartierul Castelinhos. Prietenia celor doi îl supără pe tatăl fetei, ambiţiosul croitor Caetano, care ştie despre datoriile şi stilul de viaţă al lui Vasco. După ce pică încă unul din examenele finale, primeşte anunţul unei vizite din partea mătuşilor.

Filmul
În 1933, José Cottinelli Telmo, cu puţin ajutor de la Manoel de Oliveira, lansează Canção de Lisboa. Oliveira făcuse cu doi ani înainte un documentar filmat fără sunet, căruia îi adăugase coloana sonoră la montaj. Dar primul film care a fost filmat şi montat în întregime cu sunet a fost Cântecul Lisabonei. Un film cu personaje bine construite, cu mişcări de cameră naturale, şi cu poveste.

Canção de Lisboa este prima comedie portugheză, iar comicul de situaţie este cel care face spectatorul să se apropie de personaje. Vin în minte scene din atelierul croitorului Caetano, când Vasco se ascunde pe post de manechin, sau întâmplările din grădina zoologică sau aventurile cu mătuşile. Toate acestea combinate cu povestea de iubire şi suspinele tinerei Alice. Cântecul Lisabonei este şi musical, prin fado-ul cântat de Vasco şi Alice vedem începuturile stilului în Lisabona.

Privind în ansamblu şi încadrându-l în epocă, Canção de Lisboa e un film foarte bun pentru timpurile în care a fost făcut.

Recomandă articolul:

  


Comentarii

Trackbacks

  1. Festival de Muzica si Film in aer liber la Iasi
  2. Multicolor, ediţia a III-a, 10 culturi în 10 zile | Iaşi Life
  3. [ VIDEO ] Începe festivalul Multicolor – 10 culturi în 10 zile
  4. Festivalul de Muzica si Film in aer liber “>multicolor” | iasifun.ziaruldeiasi.ro


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons