Braşov, Castelul Bran, Cetatea Râşnov | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Braşov, Castelul Bran, Cetatea Râşnov

Cred că sunt în asentimentul multora când spun că o viaţă liniştită ar fi să te plimbi prin ţară, conducând de plăcere. Mai ales când e vreme frumoasă, iar drumul întins şi copacii înverziţi. De o experienţă de acest gen am avut parte în sfârşitul de săptămână trecut, când m-am hotărât să continui periplul prin ţară. Totul a pornit de acum 2 săptămâni când mi s-a deschis apetitul pentru Braşov. Şi pentru că am stat foarte puţin în oraş, şi atunci cu treburi bine planificate, nevoia de a reveni s-a impus. Astfel, Braşovul a intrat în topul meu personal de destinaţii pe un loc fruntaş, la acelaşi nivel cu Sibiul.

Braşovul e minunat. Vorbim de Centrul Vechi al oraşului, pentru că numai la el mă voi referi în continuare. Partea nouă e ca oricare alt loc de pe la noi, exceptând sensurile unice cărora, la o privire mai atentă a hărţii, le-am găsit un rost. Aşadar, Braşovul e minunat. Atmosfera e relaxantă şi în Piaţa Sfatului simţi cu adevărat aerul occidental al oraşului. Străzile îţi dezvăluie o mică parte a vieţii cetăţii pe care o descoperi din ce în ce mai prezentă în obiectivele pe care le vizitezi. Am rămas plăcut surprins de modul în care atmosfera vechii cetăţi e exploatată pentru a da viaţă noului trend urban cu terase şi pub-uri. Asta dacă privesc din perspectiva consumerismului şi al promovării anumitor valori. Continuînd în aceeaşi notă, aerul hollywoodian dat de signalistica de pe Tâmpa se risipeşte imediat când cobori în Centrul Vechi unde străjerii merg prin Piaţă cu steaguri şi suliţe. Dar, Braşovul are farmec şi e deosebit.

O vizită spre Braşov nu putea ocoli Castelul Bran. O privelişte încântătoare dar, pentru mine, deloc surprinzătoare. Poate şi pentru că am fost pentru prima dată cu aşteptări mult prea mari. E greu când vezi întâi castele ale unor case regale care au făcut din reşedinţele lor adevărate bijuterii. Branul e frumos, e ca un labirint înăuntru şi cred că ăsta, alături de scara secretă sculptată direct în piatră, sunt singurele motive pentru care am rămas impresionat de castel.

La Râşnov ar trebui să ajungeţi să vizitaţi cetatea. Mica aşezare care veghează oraşul e fascinantă. Străzile din piatră te poartă cu gândul la o lume medievală în care agitaţia adusă de turişti pe uliţe nu se compară cu vremurile în care cetatea trebuia apărată. E un sentiment ciudat să te plimbi prin locuri prin care, în alte vremuri, oamenii se gospodăreau, îşi confecţionau arme, locuiau. Ruinele vechilor locuinţe din cetate sunt şi astăzi acolo, iar dacă stai şi analizezi vezi unde sunt casele înstăriţilor şi unde trăiau oamenii obişnuiţi. E plăcut să te plimbi şi să îţi imaginezi.

Recomandă articolul:

  


Comentarii

1. lucian fotograf | 13 Jun 2011 | 20:08:05

Am vizitat si noi castelul Bran …zilele trecute daca vrei iti dam ceva poze sa pui pe blog….lucian si Corina!

2. Stelian | 8 Aug 2011 | 09:19:16

Ai avut un traseu foarte frumos, la bran si la rasnov cred ca am fost cam de 4-5 ori in ultimii ani. Este o zona frumoasa care merita vazuta. Si Brasovul este superb, centrul lor vechi e de 10 ori mai frumos decat cel al Bucurestiului de exemplu.Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons