Băiatul cu bicicleta | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Băiatul cu bicicleta

În sala plină a Cinema-ului Studio din Bucureşti, fraţii Dardenne şi-au prezentat ultimul lor film, Băiatul cu bicicleta, câştigătorul premiului juriului la Cannes 2011. Un film simplu la prima vedere, dar cu personaje complexe şi atent construite.

Le gamin au vélo este inspirat de un caz real petrecut în Japonia, după cum aveau să declare cei doi regizori la sesiunea de întrebări de după avampremieră. Un băiat abandonat de tatăl său în orfelinat care, sedus de o bandă de cartier, comite o infracţiune. Ideea principală a rămas, dar fraţii Dardenne s-au jucat cu cele 11 variante de scenariu până au reuşit să obţină un film cursiv, cu o poveste sensibilă.

Cyril este adoptat pentru weekend-uri de către Samantha şi cu ajutorul ei îşi regăseşte tatăl. Vedem încăpăţânarea băiatului de a-şi urma planurile lui şi de a se convinge singur de lucruri pe tot parcursul filmului. Abia după ce descoperă toate feţele lucrurilor Cyril poate alege ce e mai bine pentru el. Spre deosebire de Samantha, care vede în băiat partea lui bună şi decide să îl ajute în detrimentul vieţii sale personale.

Băiatul cu bicicleta e construit “ca la manual“. Cadrele sunt bine alese iar jocul actorilor e bine condus. Thomas Doret, interpretul lui Cyril, își joacă foarte bine rolul. Nici nu ai gândi faptul că a fost adus în echipă prin anunțuri în ziare și la radio.

Răsturnările de situație îți induc stări diverse, de la simpatie pentru Cyril, până la dispreț. Însă, finalul salvează personajul și îl face din nou plăcut de către public. Băiatul cu bicicleta e un film care trebuie văzut pe un ecran mare, în sala de cinema. Pentru că altfel, emoția transmisă se va diminua.

Era să uit… mergeți la cinema!

Recomandă articolul:

  


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons