Avem mereu ceva portughez în muzica noastră – interviu Dead Combo | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Avem mereu ceva portughez în muzica noastră – interviu Dead Combo

La concertul celor de la Dead Combo la Bucureşti am avut bucuria de a sta puţin de vorbă cu ei despre muzica lor, colaborări şi ultimul album lansat – Lisboa Mulata. Discuţia cu Tó Trips şi Pedro Gonçalves o puteţi citiţi mai jos. La final, ascultăm împreună rezultatul colaborării cu Camané: Ouvi o Texto Muito ao Longe.

 
Sunteţi pentru prima dată în Europa de Est?
Am mai avut concerte în Estonia, Budapesta, Praga, dar în România suntem pentru prima dată. Am fost primiţi bine peste tot, oamenii sunt încântaţi când ne descoperă în concerte, iar apoi ne cumpără albumele.

Aţi avut un succes enorm după lansarea primului album, şi abia aţi lansat altul. Aveţi primele cântece cu versuri?
Noul album, Lisboa Mulata, a fost lansat luna aceasta, pe 3 octombrie. Precedentul album, Lusitânia Playboys, avea o piesă în colaborare cu Kid Congo Powers care spuneau o poveste. Nu o cântau, doar vorbeau. Pe ultimul album e aproape acelaşi lucru, de această dată cu un interpret de fado, Camané.

Cum se împleteşte muzica fado cu genul de muzică pe care îl cântaţi?
Încercăm să introducem elemente portugheze în muzica noastră. Uneori se apropie de fado, alteori de alte genuri de muzică. Avem grijă mereu să avem un element portughez în muzica noastră.

De ce muzică instrumentală?
Pentru că nu sunt versuri, ai o anumită liberatate. Poţi visa, îţi poţi imagina ceea ce vrei. Îţi poţi imagina un film, sau frânturi dintr-o idee. Când compunem nu ne gândim la ceva anume. Le dăm celor care ne ascultă posibilitatea de a-şi imagina. Acesta-i rolul lor. Al nostru e acela de a da idei.

Ce alte teme abordaţi în afară de cea care are la bază spiritul Lisabonei?
Ultimul album are numeroase influenţe africane, pentru că am dorit să explorăm culturi de pe continente diferite. Prin muzică, mergem prin multe locuri: America de Nord, de Sud, Africa, Mexic sau Spania.

Ce aduce nou ultimul album?
Pentru Lisboa Mulata am invitat diferiţi artişti să cânte alături de noi. Pe Marc Ribot, chitaristul de la Tom Waits, şi pe Camané, alături de Sérgio Godinho, cel care a scris versurile pentru această colaborare, unul dintre cei mai buni compozitori din Portugalia. De asemenea, de foarte mulţi ani este alături de noi şi Alexandre Frazão, care ne acompaniază la tobe.

În România, muzica portugheză devine din ce în ce mai cunoscută. Anul trecut a venit Mariza, acum voi…
Da…în afara Portugaliei toată lumea ştie numai fado, dar avem foarte multe trupe bune, muzicieni buni, din diferite stiluri, care nu sunt cunoscuţi în afară. Exportăm doar fado. De aceea, e o mare bucurie pentru noi faptul că am fost invitaţi să concertăm aici, în Bucureşti.

 

Recomandă articolul:

  


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons