Autoportretul unei fete cuminți | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Autoportretul unei fete cuminți

Autoportretul unei fete cuminți
 

Lansat într-un moment propice – imediat după confirmarea succesului lui De ce eu? și cu Emilian Oprea pe afiș – ”Autoportretul unei fete cuminți” a fost prezentat pentru prima dată publicului bucureștean la Festivalul Internațional de Film București. Un start cu un public avizat, un start gândit, pentru că filmul are de lucrat la latura sa comercială. Un spectator obișnuit îl va respinge imediat și îl va încadra fără să gândească prea mult în clișeele ”cadre lungi”, ”discuții interminabile”, ”tipic filmelor românești”. Însă filmul e diferit și are de oferit câteva lucruri interesante.

Autoportretul unei fete cuminți nu e un debut, deși pare că Ana Lungu a ieșit în vizorul publicului larg cu acest lungmetraj. E un film concept și e chiar ”o ieșire în lume”, pentru că filmul poate fi autoportretul Anei Lungu. Nu asta i-a fost intenția, dar modul în care povestea personajului principal, Cristiana, atinge elemente cunoscute din viața regizoarei nu mai pare întâmplător atunci când afli că părinții fetei din film sunt părinții Anei Lungu (actori amatori – cu o prestație foarte bună). Prietenii Cristianei sunt prietenii regizoarei, dar ”situațiile sunt fictive”, după cum mi-a spus după proiecție, în sesiunea de Q&A. Însă dacă ar fi să analizezi, nu toate par ficțiune.

Dialogurile personajelor au doza de realitate a prezentului, iar modul în care Cristiana se raportează la cei din jurul ei e veridic. Lupta pe care o duce în interior se transformă în depresie la finalul filmului. Prinsă între o familie autoritară și un amant – un element surprinzător ținând cont de profilul ei :) – care o ține din scurt, Cristiana încearcă să se impună printr-un gest care îi dă încredere în ea: pentru că s-a mutat singură într-un apartament, vrea un câine; scump, pentru că cere bani de la familie, și de talie mare. O nouă ratare, să amintim și piesa Adei Milea, care sintetizează foarte bine traseul Cristianei: ”Tata, facultatea-i gata, unde să se ducă fata?”

Sinopsis:
Cristiana, 30 de ani, de “familie bună”, îşi petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuţiile cu cei doi prieteni apropiaţi, Alex şi Michelle, şi întâlnirile – rare, dar mult aşteptate – cu un bărbat căsătorit, cu care are o relaţie. După mutarea părinţilor “la casă”, rămâne să locuiască singură într-un apartament cu patru camere şi se hotărăşte să-şi ia un câine – dorinţa ei din copilărie.


Sursa: Cinemagia.ro

Recomandă articolul:

  


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons