Artistul, filmul mut al secolului XXI | GeorgeToma.ro | Tasteful stories

Artistul, filmul mut al secolului XXI

8 Feb 2012
Etichete:

Întoarcerea la epoca în care cinematografia se făcea doar cu ajutorul imaginilor e o adevărată provocare. Mai ales în vremurile noastre, când efectele speciale și 3D-ul aduc publicul în sălile de cinema. Iar pentru a lansa în 2011 un film mut e nevoie de mult curaj. Michel Hazanavicius a riscat și a ieșit către spectatori cu un film deosebit.

Sinopsis:
The Artist” este povestea lui George Valentin, un cunoscut actor de filme mute, care o întâlnește întâmplător pe Peppy Miller, o tânără dansatoare. Drumurile celor doi se întrepătrund, iar în timp ce cariera cinematografică a lui George se sfârșește din cauza apariției filmelor cu sonor, Peppy devine următoarea stea de cinema. Refuzul de a crede în viitorul filmelor și orgoliul puternic îi vor aduce lui George probleme. Însă pasiunea născută între cei doi va fi motorul reinventării carierei sale.

Povestea construită cu ajutorul imaginilor e specială tocmai prin faptul că expresivitatea actorilor e de ajuns pentru a intui firul epic. Scrisul specific filmelor mute intră atunci când dialogul e necesar, și dau nota de autenticitate peliculei. Acțiunea ”The Artist” începe în 1927, când îl vedem pe George în plin triumf după proiecția ultimului său film. De atunci începe declinul, dacă e să ne gândim că în același an era lansat ”Cântărețul de Jazz” al lui Alan Crosland, primul mare succes comercial al lung-metrajului cu sonor.

Peppy Miller devine, pe lângă o mare pasiune pentru George, cea care îi va pune punct carierei lui de actor de film mut. Succesul filmelor cu sonor va face ca publicul să se îndrepte ”spre fețe noi care să le vorbească”. Scena din care am extras citatul m-a trimis imediat cu gândul la Aristizza (”Restul e tăcere”, Nae Caranfil), actrița care se agățase de filmul lui Grig pentru a trăi în continuare pentru public, pe peliculă. Însă actorul nostru nu va apuca această cale, ci va încerca să lupte cu noua descoperire, investindu-și banii într-un ultim film mut, în încercarea de a demonstra că are dreptate. Ajunge să piardă și să fie nevoit să-și vândă toate bunurile la licitație.

Modul în care este construit ”The Artist” te ține aproape de acțiune, iar dacă la început coloana sonoră te atrage spre povestea mută, coșmarul lui George îți dezvăluie o altă perspectivă. Foarte interesant este că primul sunet făcut de un actor în cadrul filmului se aude fix în coșmarul lui George, în momentul în care acesta pune un pahar pe masă. Sunetul paharului, al conștientizării că epoca sa a apus, este amplificat de sunetele celorlalte obiecte scăpate, și de chicotelile fetelor din figurație. Totul se sfârșește cu căderea zgomotoasă a unei pene pe asfalt, în timp ce urletele lui George sunt mute.

Din simbolistica filmului reținem afundarea lui în nisipurile mișcătoare, ca parte a rolului pe care îl joacă în propriul film, umbra care fuge de el, ca semn al dispariției tipului de actor mut, dar și incendierea peliculelor cu filme fără sonor și salvarea uneia, un film în care el și Peppy au jucat pentru prima dată. Peppy este pentru el un ”Guardian Angel” (titlul unui film în care Peppy joacă rolul principal), care îl ajută cu fiecare ocazie, de la cumpărarea mobilei la licitație, la relansarea carierei. Este cea care vine cu ideea unei colaborări, a unui film în care ambii să danseze step. Fără cuvinte, doar sunetul dansului. Finalul este, din nou, menit să te deconecteze de la lumea mută. Primele cuvinte rostite în film sunt ale directorului studioului: ”Tăiați! Perfect!”, iar apoi zgomotele de fundal reapar. Filmul se termină într-o notă vizionară: ”Porniți sunetul! Porniți camera! Acțiune!

The Artist” este despre schimbul generațiilor la Hollywood, despre dragoste și efectele inovării în cinematografie. Este despre orgoliu și despre dorința de a lupta pentru ceva în care crezi. Este un film care impresionează nu atât prin poveste, cât prin modul în care este ea spusă.

Premii:
– 10 nominalizări la Oscar 2012;
Globul de Aur 2012 pentru: cel mai bun film, cel mai bun actor (comedie/muzical), cea mai bună coloană sonoră și alte 3 nominalizări;
– Premiul pentru cel mai bun actor la Cannes 2011 și nominalizare la Palme d’Or;
– Câștigător pentru cea mai bună coloană sonoră și nominalizare pentru alte 3 categorii la Premiile Academiei Europene de Film 2011

Era să uit… mergeţi la cinema!

Recomandă articolul:

  


Comentarii

Trackbacks

  1. Campaniile saptamanii 20-26 februarie din blogosfera romaneasca | refresh.ro


Tu ce crezi?Twitter

Facebook

InstagramCopyright

Licenţa Creative Commons